Otomobil Sürücü Belgesi Programları
B Sınıfı Sürücü Belgesi
Eğitim Programları
34 ders teorik eğitim ( Trafik ,Trafik Adabı , İlkyardım,Araç tekniği)
16 ders Uygulamalı Eğitim
Eğitimlerimiz kendimize ait eğitim pistimizde başlayıp,akan trafikte devam etmektedir.
Sürüş eğitimlerimizde her ders 50 dakikadır.
Araç kullanmaya başlamadan önce yapılacak hazırlıklar nelerdir?
Araç kullanmayı öğrenmek isteyenlerin araç kullanmanın tüm süreçlerine hâkim olması gerekmektedir. Bu sürecin başında araç kullanmaya başlamadan önce yapılması gereken hazırlıklar gelmektedir. Araç kullanmaya başlamadan önce yapılması gerekenler, araca binmeden ve araca bindikten sonra uygulanması gereken hazırlıkları kapsamaktadır. Araca binmeden önce sürücünün araç dışındayken gerçekleştirmesi gereken birtakım kontroller bulunmaktadır. Bu kontrollerin gerçekleştirilmesi aracı tanıma ve olası sorunların engellenebilmesi açısından oldukça önemlidir. Araç kullanmaya başlamadan önce aracın dışından kontrol edilmesi gereken parçalar; lastik, dış lambalar, motor ve fren yağı, cam ve aynaların denetlenmesi olarak sıralanabilir. Araç dışından yapılan bu kontroller araç kullanmaya hazırlık sürecindeki temel gereksinimlerdir. Araca binmeden önce yapılan kontroller sonucu herhangi bir sorunla karşılaşılmadığı takdirde araca binerek, araç içerisinden yola çıkmadan önce gerekli denetlemeler yapılabilmektedir. Hem yasal olarak zorunlu olan hem de trafikte sorun yaşanmasını engelleyen bu kontroller; emniyet kemerinin ayarlanması, gösterge panelinin kontrol edilmesi, sürücü koltuğunun ve koltuk başlığının ayarlanması, ayna ayarlarının yapılması olarak sıralanabilir. Bu kontrollerin her biri hem sürüş konforunun sağlanması hem de olası trafik kazalarının önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Güvenli sürüş tekniklerine bağlı kalınarak yapılan araç sürüşleri iyi bir sürücü olmak için gereklidir ve araç kullanmaya başlamadan önce yapılacak hazırlıklar güvenli sürüşün olmazsa olmaz bir parçasıdır.
Araç kullanma esnasında edinilecek beceriler nelerdir?
Araç kullanmak için ehliyet almış olmak yeterli görünse de bazı becerilere ancak araç kullanma esnasında sahip olunabilmektedir. Teorik bilginin yanı sıra pratik deneyimlerin de oldukça önemli olduğu araç kullanımında pratik yaparken edinilecek bilgileri göz ardı etmemek gerekmektedir. Öncelikle sürücünün hız yapma konusunda bilinçlendirilmesi araç kullanımı esnasında sürüş becerilerini geliştirmesi adına önemlidir. Trafikle ilgili yapılan araştırmalar sonucunda ne kadar hız yapılırsa yapılsın 40 kilometrelik bir mesafede en fazla kazanılabilecek süre 20 dakika kadardır. Bu noktada sürücünün hem kendi hem de trafikteki diğer sürücü ve yayaların can güvenliğini tehlikeye atmaması için güvenli sürüş tekniklerine bağlı kalması şarttır. Sürücü kurslarında öğretilmekte olan araç kullanma ve manevra yapma becerisi araç kullanımı esnasında deneyimlenerek kalıcı şekilde öğrenilmektedir. Araç kullanma esnasında edinilecek becerilerden bir diğeri ise direksiyon ve etkili vites kullanımıdır. Her ne kadar teorik açıdan direksiyon ve vites kullanımı bilinse de araç kullanma esnasında teorik bilgilerden çok, edinilen deneyim etkili olmaktadır. Trafikte yön değiştirmek ve sollama yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği araç kullanma esnasında öğrenilmektedir. Bunlara ek olarak park etme teknikleri araç kullanma esnasında farklı açılardan aracı park konumuna getirmekle öğrenilmekte ve park becerisi kazanılabilmektedir.
Değişik yol ve hava koşullarında araba kullanma
Trafik kazalarının birçoğu araçla alakalı arızaların tespit edilmemesi durumundan kaynaklanıyor olsa da kazaların önemli bir bölümünü farklı yol ve hava koşullarında araç kullanımı oluşturmaktadır. Beklenmedik doğa olayları ve hava muhalefetleri sürücülerin araç kullanımını zorlaştırmakta, sürüş esnasında oluşabilecek riskleri maksimum seviyeye getirmektedir. Yağmur, kar, dolu gibi yağış türlerinin yanı sıra sis ve karanlıkta araba kullanımı da oldukça zorlaşmaktadır. Değişen hava koşulları zeminin de farklılaşmasına ve buzlu, kaygan bir tabanda aracın hareketinin kontrol altında tutulmasının zorlaşmasına sebep olmaktadır. Bu gibi durumlar karşısında gerekli önlemleri almak için sürüş tekniklerinin geliştirilmesi ve bazı önemli kuralların uygulanması gerekmektedir. Bu kuralların başında sürücünün görüş açısının iyi olabilmesi için buğulu camların temiz tutulması gelmektedir. Sonuçta görüş açısı net olmadıktan sonra sürüşün güvenli olması beklenemez. Aracın lastik seçimi mevsimsel olarak değiştirilmeli ve gerekli durumlarda yolun zemin koşullarına bağlı lastikler tercih edilmelidir. Araç takip mesafesi normal yol ve hava koşullarına nazaran biraz daha arttırılmalı ani frenlerin yapılması durumunda olumsuz yol ve hava koşullarından etkilenilmesi önlenmelidir. Bunlara ek olarak gece sürüşlerinde hava karanlık olacağı için araç farları hayati önem taşımaktadır. Aynı şekilde sisli havalarda sis lambalarını kullanarak görüş açısını netleştirmek şarttır. Tüm bunların haricinde değişik yol ve hava koşullarıyla karşı karşıya kalındığı takdirde sürüş hızı yavaşlatılmalı ve yola her zamankinden daha fazla odaklanmak gerekmektedir.
Kayıt için hangi evraklar gereklidir?
- Biyometrik fotoğraf
- Sağlık kurumundan B sınıfı ehliyet alabilir raporu
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- Okur – yazar olduğuna dair en az ilkokul mezuniyet belgesi
- Sabıka kaydı beyannamesi
- C. kimlik numarasını gösteren belgenin aslı ve fotokopisi
B sınıfı ehliyet hakkında bilgiler
Otomobil(B), kamyonet(B), traktör(F), motor bisiklet(M) ve ATV(B1) araçlarını kullanmak için B sınıfı ehliyete sahip olmak gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş olan ve ehliyet almak için gerekli koşulları sağlayan herkes B sınıfı ehliyete sahip olabilmektedir. B sınıfı ehliyet almak için otomatik vites araç kullanımına başvurulabilmektedir ancak otomatik vitesin sağladığı avantajların yanı sıra manuel araçların kullanılamaması gibi dezavantajı da bulunmaktadır. B sınıfı ehliyet almadan önce gerekli belge ve evrakların hazırlanarak eğitim kurumları tarafınca onaylanması gerekmektedir. Sonrasında sürücülük belgesine sahip olmak için teorik eğitime katılmak ve eğitimin sonunda sınava girerek en az 70 puan almak şarttır. Ayrıca sürüş eğitimi sonrası sürüş becerilerini ölçümlemekte olan uygulama sınavından da geçmek gerekmektedir.